"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Quiche, pie, piirakka mikä lie

Huh! Onpahan taas pitkä aika edellisestä blogikirjoituksesta! Jos joku osaa kertoa, mihin aika näin nopeasti oikein menee, niin ottaisin tiedon mielelläni vastaan. Aloin selata puhelimeni kuvia (ei aina jaksa ottaa järkkärillä blogin kuvia, kun puhelin on niin näppärästi käsillä) ja huomasin, että muisti on täynnä erilaisia ruokakuvia! Selvä merkki siis siitä, että Laiska kokki on kokannut enemmän kuin blogannut, vaikka blogi on selvästi mielessä ollut.

Mitäpä siis viime aikoina olen puuhannut? Piirakoita! Nyt on iskenyt joku huikea villitys tehdä erilaisia suolaisia piirakoita. Joskus yläasteaikoina muistelen tehneeni Quiche Lorraine -piirakan, jonka jälkeen suunnittelimme isosiskoni kanssa oman kahvilan perustamista. Quiche Lorraine on ranskalainen kinkkupiiras ja sitä muistellen aloinkin vääntää piirakkaani.


Laiskiaisen suuri helpotus ovat valmiit piirakkapohjat! Testattuna on jo ainakin Sunnuntain ja Pirkan pakastetut valmispohjat. Pohjissa on pieniä makueroja, mutta molemmat sopivat hyvin suolaiseen piirakkaan. En tehnyt ihan pakkausten ohjeiden mukaisesti, vaan vähän mukaillen ja ensimmäisen version jälkeen vielä monesti varioiden.

Kinkkupiiras (1 piirakka, halkaisija noin 28 senttiä)

1 valmispiirakkapohja
n. 150 g kinkkua
1 paprika
100 g fetaa
2 dl pilkottua purjoa
1,5 dl ruokakermaa
150 g tuorejuustoa (esim. pippuri, paprika tai valkosipuli)
2 kananmunaa

1. Ota piirakkataikina sulamaan hyvissä ajoin. (tämä meinaa aina unohtua!!)
2. Kuulota silputtu purjo pannulla ja anna jäähtyä.
3. Sekoita ruokakerma ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Lisää sekaan kananmunat.
4. Pilko kinkku, paprika ja feta. Lisää ne ja jäähtynyt purjo munamassaan.
5. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
6. Levitä mössö pohjan päälle.
7. Paista 200 asteessa noin 30 min. (tai kunnes pinta on nätin ruskea)

Olin aina aiemmin tottunut siihen, että laitoin täytteet aina ensin ja sitten kaadoin kermamunaseoksen päälle. Päälle ripottelin reilusti juustoraastetta. Pirkan pakkauksen ohjeessa (katkarapupiirakka tms.) tuorejuusto ja kerma sekoitettiin. Se oli itseasiassa aika näppärä idea! Maustetulla tuorejuustolla voi vähän antaa erilaista makua piirakkaan. Samassa ohjeessa taisi olla myös ajatus täytteen ja munaseoksen sekoittamisesta yhteen, jonka jälkeen seos kaadetaan pohjan päälle. Hyvä idea sekin! Olen aina vähän tuskaillut sen kanssa, että meneehän se munaseos varmasti tasaisesti, mutta näin se toimii ainakin.

The Mössö

 Samalla kaavalla on tähän mennessä valmistettu mm. niin sanottu Huijauspiirakka.


Huijauspiirakka (sama koko)

Valmis piirakkapohja
Paprika
Kourallinen kirsikkatomaatteja
Kourallinen pakastettua parsaa
100 g fetaa
2 dl purjoa
100 g (katkarapu)tuorejuustoa
1,5 dl ruokakermaa
2 kananmunaa

1. Valmista kuten kinkkupiirakka.
2. Riippuen seurasta mainitse tai ole mainitsematta, että kyseessä on kasvispiirakka.


Meillä tuo miespuolinen ei aina oikein välitä kasviksista, mutta kun en sattunut korostamaan piirakan kasvisominaisuutta, hän huomasi asian vasta ensimmäisen palan jälkeen (Kuvitelkaa hölmistynyt "Tässähän ei oo lihaa..?!"). Piirakka maistui silti.


Sittemmin tein vielä tuplahuijauspiirakan. Tällä kertaa en sotkenut täytteitä ja munamassaa sekaisin. Asettelin ensin huolellisesti kinkut pohjalle ja peitin lihan kasviksilla. Kaadoin munamassan kasvisten päälle. Näytti kasvispiirakalta, mutta ei ollut. Voi näitä (tylsistyneen) ihmisen elämän pieniä iloja! ;)

Etsi kinkku?


Eli piirakoita! Viileässä loppusyksyn/alkutalven (sitä lunta saisi olla hieman enemmän) illassa lämmin piirakka vain toimii! Täytä näillä tai melkein millä tahansa, hyvin hankalaa on epäonnistua. Mistä tulikin mieleen: Tykkään ihan selvästi samasta syystä tehdä piiraita, pastaa tai salaatteja  Kaikkea sekaisin - ja hyvää tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti