"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Siskosten ilta ja tortillat

Ihminen saa olla aika iloinen siitä, että maailmassa on olemassa niin mahtavia isosiskoja kuin omani. Toisen heistä kanssa vietimme mahtavaa tyttöjen hemmotteluiltaa saunan, skumpan ja Singstarin parissa. Ja tietysti hyvän ruuan.

Simppeli ja herkullinen illanistujaisten ruoka on tortillat tai fajitakset. Se toimii isommallekin porukalle, sillä on aina vaikea keksiä syötävää, joka maistuu kaikille. Kun täytteitä on monenlaisia, jokainen voi koota omanlaisensa yhdistelmän ja nauttia. Sitä paitsi, fajitasten tekeminen kotona on helppoa. Jos osaa paistaa kanaa, lihaa tai kasviksia pannulla, osaa varmasti myös käyttää letut mikrossa ja pilkkoa salaattia ja tomaattia seuraksi. Kaupoissa on nykyisin laajat valikoimat kastikkeita ja tortillalettuja, joista valita.

Fajitakset (esimerkiksi)

tortillalettuja
jauhelihaa/broileria/kasviksia
salaattia
tomaattia
paprikaa
sipulia
jalapenoja
tomaattisalsaa
guacamolea
crème fraîchea

1. Leikkaa salaatit, tomaatit, paprika ja sipuli
2. Kypsennä broileri/jauheliha/kasvikset (esim. paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa) pannulla ja mauste oman mieltymyksen mukaan.
3. Lämmitä valmiit tortillaletut pakkauksen ohjeiden mukaan mikrossa.
4. Täytä lettu haluamillasi täytteillä ja syö.




Meidän fajitaksiemme päätäyte oli Karinniemen Kananpojan kevyet sisäfileet. Fileepalat ovat juuri sopivan kokoisia erilaisiin salaatteihin tai no - fajitaksiin. Palat ovat muuten maustamattomia, mutta valmiiksi suolattuja. Koska täytevalikoimiimme kuului myös chevrejuusto, ajattelimme makean chilikastikkeen toimivan hyvin fileiden mausteena. Palat paistetaan ensin kypsiksi pannulla. Sitten pienennetään levyn lämpöä, kaadetaan päälle valmista kastiketta, pyöräytetään ympäri ja annetaan maustua hetken.


Esimerkiksi näin taittelet näppärästi tortillan:


Kastikkeista guacamolen teimme itse. Siihen tarvitaan:

1 avocado
1 lime
1 chili
purkki crème fraîchea
cayennepippuria
paprikajauhetta.



1. Leikkaa avocado puoliksi. Muista varoa kiveä keskellä. Kaavi avocadon hedelmäliha lusikalla kippoon.
2. Lisää sekaan crème fraîche. Sekoita se avocadon kanssa tasaiseksi tahnaksi.
3. Purista limen mehu tahnan sekaan.
4. Pilko chili pieneksi paloiksi ja sekoita se tahnaan.
5. Mausta cayennepippurilla ja paprikajauheella.



Avocado kannattaa hankkia pari päivää ennen guacamolen tekoa, sillä kauppojen avocadot ovat usein hieman raakoja. Kypsän avocadon tulisi olla pehmeä. Se myös antaa guacamoleen enemmän makua. Meidän avocadomme oli hieman raaka, ja siksi värikin jäi haaleammaksi. Mutta hyvältä se maistui! Dippasimme ylijääneeseen salsaan ja guacamoleen loppuillasta nachoja ja maku oli kivasti muutamassa tunnissa vielä syventynyt.

Jännä juttu muuten. Ostin syksyllä 2009 samaiselle siskolleni kirjamessuilta meksikolaisen keittokirjan, joka oli täynnä ihania reseptejä! Vietimme siitä innostuneina vuosi sitten siskojen ja heidän miestensä kanssa riehakasta itsenäisyyspäivän fiestaa Mexico-henkisesti. Nyt kai voi jo puhua tex mexistä varsinaisena itsenäisyyspäivän perinteenä? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti