"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



lauantai 18. joulukuuta 2010

Joulutortut

Kukapa ei tykkäisi joulutortuista? Paitsi, jos ne ovat kuivia ja puisevia. Omien huomioiden mukaan, sillä millaista tortun mallia käyttää, on aika paljon vaikutusta paitsi tortun ulkonäköön, mutta myös kuivuuteen.



Useimmiten joulutorttu kai tehdään tähtitortuksi leikkaamalla neliön malliseen taikinapalaan viillot kulmista keskelle. (kuva.1). Tähden sakaroista tulee usein niin pitkiä, että sakarat ovat kuivia, kun keskiosa on vielä raaka. Sakaroita pystyy lyhentämään ainakin muuttamalla hieman viiltojen paikkaa, ja muotokin säilyy lähes ennallaan perinteisenä tähtitorttuna (kuva2.). Vielä lisää muhkeutta ja pyöreitä muotoja saa, jos ei leikkaa viiltoja reunalta keskelle vain reunan mukaisesti ja sitten taittaa liehukkeet keskelle. (kuva. 3)

Oma suosikkini ei kai oikeastaan ole tähtitorttu ollenkaan. Neliön malliseen torttuun leikataan kulmiin viillot (kuva.4.). Kulmat irrotetaan sisään jäävästä neliöstä ja taitetaan keskelle. Näin taitokset muodostavat keskelle eräänlaisen kukan neliön muotoisella pohjalla.




Mallilla ei kai ole lopulta niin väliäkään, kunhan vaan muistaa laittaa reilusti hilloa keskelle ja täydentää maun kuumalla glögillä :)

3 kommenttia:

  1. Onpa nättiä. Mun avaruudellinen hahmottamattomuuskyky ei kyl ihan kerro, miten kulmien nostamisesta seuraa tuon muotoinen torttu =D.

    VastaaPoista
  2. Katsopa kaaviokuvaa 4. Siitä kun ottaa noista kulmista kiinni ja venyttää ne keskelle ja lättäisee hillon siihen päälle, niin torttu näyttää tuolta kuin ennen paistoa -kuvassa. Kannattaa kokeilla. :)

    VastaaPoista
  3. Aa, mä luulin että sisemmät kulmat nostetaan. =D

    VastaaPoista