"Kyllä tiedän antaa sinulle hyvän neuvon: kun laiskuuden halu tulee päälle, ole silloin laiskana!" Minna Canth


"Minä en saa koskaan kunnon kotiruokaa. Vain niitä hienoja juttuja." Prinssi Philip, Edinburghin herttua



tiistai 19. lokakuuta 2010

Anton & Anton ja Roquefort-salaatti

Helsingin Museokadulla aloitti joku aika sitten ihan mahtava ruokakauppa Anton & Anton. Ilmeisesti porvoolaiset ovat saaneet nauttia Anton & Antonin herkkuja jo pari vuotta. Kaupan ideana on myydä herkkuja maailmalta sekä mahdollisuuksien mukaan sesongin lähi- ja luomuelintarvikkeita. Ruuan alkuperä ei jää epäselväksi, kun esimerkiksi perunanviljelijä kerrotaan nimeltä. Ei liukuhihnoja, ei pakattua lihaa, ei ostoskärrien täyttämiä käytäviä.Voiko ruokakauppaan täysin vain rakastua?

Olen kävellyt kaupan ohi lukuisia kertoja, joskus piipahtanut sisällä ja nautiskellut valikoimasta ja ilmapiiristä. Kaupan lihatiski, kalatiski ja juustotiski ovat pullollaan herkkuja, jotka saavat mahan murisemaan ja veden kielelle. Olen aiemmin ostanut kaupasta vain leipää tai jotain pientä hyvää. Tänään oli tarkoituksena kokeilla kaupan tuoretiskiltä myytävä lounas.

Vaan kuinkas kävikään. Löysin puulaatikon täynnä kotimaisia päärynöitä. Vain vilkaisu juustotiskille päin ja siitä se ajatus lähti: salaattia päärynöistä ja sinihomejuustosta. Sain maistaa juustotiskillä Roquefort-luomusinihomejuustoa ja olin myyty. Vihannespuolelta löysin kotimaista romaine-salaattia. Innoissani hypähtelin koko matkan kotiin.

Roquefort-salaatti (2 lounassalaattia/4 alkuruokaa) syntyy näin:

4 päärynää
100 g saksanpähkinöitä
150 g Roguefort-juustoa
200 g romaine-salaattia
oliiviöljyä
mustapippuria

1. Pese ja kuivaa salaatti. Revi salaatti isohkoiksi paloiksi ja asettele lautasen/tarjoiluastian pohjalle.
2. Kuori päärynät ja leikkaa paloiksi. Laita päärynäpalat salaatin päälle.
3. Murenna sinihomejuusto päärynöiden päälle käsin.
4. Tiputtele saksanpähkinät juuston päälle.
5. Lorauta hieman oliiviöljyä kokonaisuuden päälle. Myös mustapippuria voi rusentaa pippurimyllystä sekaan.
6. Ihaile lopputulosta ja syö se.




Voiko ruoka enää enemmän kuvastaa Laiska kokki -ideologiaa? Se on helppo, se on nopea ja se on suussa sulavaa. Romaine-salaatin voi korvata rucolalla, jos haluaa salaattin hieman enemmän kirpeyttä. Päärynät sopivat parhaiten salaattiin, kun ne ovat mehukkaita. Roquefortin sijaan voi käyttää mitä tahansa muuta sinihomejuustoa. Esimerkiksi Valion Aura on ihan loistava vaihtoehto. Lopputuloksena on salaatti, jonka maut vaihtelevat makeasta suolaiseen. Rakenteena pähkinän, juuston ja päärynän yhdistelmä luo suuhun räiskyvän ilotulituksen. Jos salaatista haluaa ruokaisamman, siihen voi lisätä paistettua broileria, mutta se onkin jo ihan eri juttu.

3 kommenttia:

  1. eikö sielä myyty roquefort papillonia..? sehän on se perus roquefort firma jonka juustoja on joka kaupassa.

    VastaaPoista
  2. Taisi olla Papillonia juu, ja joku luomuversio. Tästä on pari kuukautta jo aikaa. Papillonin juustoa tosiaan saa esim. Stockaltakin. Anton & Anton vaan on lähempänä. :) Ja tykkään paikan tunnelmasta ja palvelusta.

    VastaaPoista
  3. Jos pitäisi veikata, niin se oli Roquefort Papillon Organic.

    http://www.roquefort-papillon.com/en/gamme-papillon.php?idProd=1

    VastaaPoista